Pages

Monday, June 23, 2014

Bubur Cha Cha bersama sagu

Asslammualaikum dan selamat sejahtera korang..Skang resepi bubur cha cha punya entri k. Macam biasa,idea ni datang time tengah malam buta bila balik niaga.Ish..ish..Makan malam yang sangat "sihat" kan.hehe

Hasil titik peluh mencari resepi di Mr. Google,saya jumpa resepi di bawah.Jom kita try buat.(sebelum ni pun pernah buat tapi main campak2 je.Kali ni kita cuba yang ada sukatan..Meh ler..
my bubur chachacha..hehe



RESEPI BUBUR CHACHA (1-2 orang makan)
(olahan sendiri)

1/2 cawan bubur chaca kering
1 cawan santan pekat (mengikut keperluan)
3 cwn air
1/2 gula pasir/gula melaka (secukup rasa)
1 helai daun pandan - (sy guna perasa pandan)
secubit garam
2sb sagu
gula merah tu optional k kalau nak kuah dia warna gelap sikit
Cara Memasak:-
Masukkan air,gula pasir dan perisa pandan ke dalam periuk dan masak biar mendidih.
Bila telah mendidih, masukkan bubur chacha kering dan masak dengan api sederhana perlahan hingga masak dan lembut.
Masukkan pula sagu dan biar sehingga masak.Dah masak masukkan pula santan pekat dan garam.
Tutup api dan kacau2 sebentar dan bolehla dihidangkan panas-panas.

Selamat mencuba dan selamat menjamu selera.




0 comments:

Post a Comment