Resepi Lempeng Pisang
BAHAN-BAHANNYA :-
3 biji pisang montel saiz besar
3/4 cawan kelapa parut putih
1/4 camca teh garam
1/2 cawan tepung berserbuk penaik (self-raising flour)
CARA MEMBUATNYA :-)
1. Lecek pisang hingga lumat. Masukkan kelapa parut, garam dan tepung, gaul rata2 hingga semua sebati. Rehatkan sekejap.
2. Panaskan non-stick pan saiz 8 inci, lenser dengan sedikit minyak masak. Cedok kurang lebih 1/4 cawan adunan dan tuang dalan pan, ratakan dan masak dengan api perlahan hingga permukaan lempeng nampak pucat. Terbalikkan dan masak hingga perang.
3. Angkat dan buat kaedah sama untuk baki adunan. Lenser dengan sedikit minyak pada pan setiap kali membuat lempeng pisang. Hidangkan untuk sarapan atau minum petang...
Gambar ni ambil dariblog matgebu.gambar sendiri akan di update esok pagi..:)
0 comments:
Post a Comment