Pages

Monday, July 7, 2014

Stik Ayam Goreng Keladi Rangup

Kali ni nak kongsi resepi dulu,kita buat masak lainkali k.Bukan apa,tengok resepi dia sangat menarik dan mudah.Selalunya stik orang mesti buat bakar,tapi yang ni dia goreng.Bahan dia macam ayam mesti ada dalam peti ais,dan keladi je la kena beli kat pasar.Rasanya kalau nak ubi keledek ke ubi kentang ke boleh jugak buat pengganti. Resepi ni kira Chinese food la ye. Jom kita tengok resepi k.

RESEPI STIK AYAM KELADI RANGUP (4-6 orang makan)



Bahan-bahan: 
3 paha ayam 
6 pencucuk buluh 
150g keladi 

Bahan-bahan untuk Perasa:
1sb tepung Tang (tepung gandum digunakan dalam masakan Cina. Juga dipanggil kanji gandum)
1/4 st serbuk lima rempah
1/4 st garam
1/4 st gula
2 sb minyak

Bahan-bahan untuk Sos:
1 Cina cendawan hitam kering, rendam sehingga lembut
1 sudu besar sos tiram
1/2 sudu teh kicap cair
air 100ml

Kaedah:
- Sapukan garam, lada hitam dan sedikit serbuk halia ke atas 
pada paha ayam. Rebus ayam dengan api yang tinggi selama 10 minit. Biarkan sejuk. 
- Kupas dan hiris keladi (keledek/kentang). Rebus juga dengan api yang tinggi selama 8 minit hingga masak. Lenyekkan dan campurkan dengan bahan perasa.
-Lumurkan paha ayam dengan tepung jagung. Tekan lenyek keladi ke sebelah daging ayam itu dan
goreng paha ayam atas api kecil sederhana sehingga keemasan.
-Potong dadu cendawan halus,masukkan ke dalam campuran sos. Potong ayam keladi dan hidangkan dengan sos.


Ha,mudah je kan.,kan..kan..hehe Kalau ada sape-sape yang dah buat tu bolehla share2 sikit ye..Insyaallah nanti ada masa kelapangan saya buat sendiri resepi tu. 

p/s Insyallah esok saya akan share resepi Snow Cheesecake dan Donut Salut Coklat.

Jumpa lagi dan Selamat Berpuasa.. :)



0 comments:

Post a Comment